Vilinska VratancaZubić Vile u Evropi

 

Širom Evrope postoje mala bića koja brinu o ispalim mlečnim zubima. U nekim zemljama su to vile, u nekima miševi ili vrane, u Irskoj leprekoni...

- Roditelji dece u Turskoj veruju da se u ispalom mlečnom zubiću nalazi detetova budućnost. Ako žele da njihovo dete postane odličan fudbaler, oni će zakopati zub na fudbalskom terenu, a ako bi želeli da njihovo dijete postane hirurg, onda će zakopati dečji zub blizu bolnice.

 

- Deca u Grčkoj, Rumuniji i Bugarskoj bacaju zubiće na krov, za sreću, i požele da njihovi stalni zubi budu zdravi i jaki.

 

- U Ukrajini, deca stavljaju zubić u maramicu i ostavljaju ga u najtamnjem ćošku u mraku. Šapuću, "Uzmi moj stari zub i daj mi novi", ali nisu sigurni kome šapuću. Kaže se da će zub ostati tamo onoliko koliko treba novom zubu da poraste. Deca ne dobijaju novac ili slatkiše u zamenu za zub, ali možda je tako i bolje ...

 

- U Estoniji, Zubić vila se zove Hambahaldja - već se može osetiti magija u njenom imenu! Ova Zubić vila je vrlo pedantna. Svaki zub je opran i uglancan veoma pažljivo sve dok ne bude sjajan i beo. Zubić vila skuplja mnogo zuba i stavlja ih u vreću. Kada ih sakupi dovoljno, ima sav materijal potreban za izgradnju magičnih dvoraca u Estoniji i drugde ...

 

- U Poljskoj, kao i u drugim zemljama, ujutru kada se probudite, možete pronaći novčić, ili mali poklon kao zamenu za ispali zub .... a posle nekoliko godina, kada saznate da Vaša majka ima čitavu kolekciju mlečnih zuba pomislite - "Sigurno ih je Zubić Vila vratila Vašoj mami ..."

 

- Nemci priznaju da njihova Zubić vila, Zahnfee dolazi iz britanskog i američkog folklora koji kaže da Zahnfee dolazi noću i ostavlja zlatnik u zamenu za ispali mlečni zub. Normalno, nemačka deca čuvaju svoje zube u maloj kutiji - tako da Zahnfee može da ostavi novčić bez zadržavanja zuba! To je tako velikodušno! Kao podsetnik na važnost Zubić Vile za decu, od 1980. godine, postoji čak i dan u čast Zubić Vile i to je 22. avgust!

 

- Italijani nisu mogli da izaberu između ZubićVile i miša pa su zadržali oboje! Kaže se da Fatina dei denti živi u uglu zemlje gde je sva priroda čista, bujna i puna očaravajućih mirisa. Ovaj svet postoji zahvaljujući mašti dece, tako su deca sveta vladari ovog magičnog mesta. U Italiji, Zubić Vila ima svog vernog pomoćnika, Topolino dei denti, malog miša koji živi u kraljevskoj palati i brine se o mlečnim zubima dece širom sveta, tako da je moguće da Topolino zameni Fatinu i uzme zub ispod jastuka. U Venetu, u severoistočnoj Italiji, onaj koji sakuplja zube je, prema tradiciji, Sv. Apolonija, zaštitnik zuba. Sveta Apolonija dolazi u kočiji napravljenoj od zuba koju vuku miševi!

 

- U Norveškoj deca ostavljaju zub u čaši vode na noćnom stočiću. Tannfe, norveškoj Zubić Vili, mnogo je lakše da pronađe zub u čistoj vodi nego u jastucima. Ujutru, na dnu čaše, deca će naći srebrni novčić. Zanimljivo je da je tradicija zubić vile možda originalno baš iz Norveške. Stari Norse pojam, "tannfé", u početku je značio dar koji je dat kao nagrada bebi za njen prvi zub i nije imao nikakve veze sa vilom.

 

Razne zemlje imaju razne običaje i priče, detaljnije možete pogledati na ovom linku: https://europeisnotdead.com/video/broadcasts-of-europe/european-tooth-fairies/

Da li ste vi spremni za gubitak mlečnog zubića? Da li vam je došla Zubić Vila?


Kompletić Za Zubić Vilu
vas čeka!