Vilinska Vratanca 

Zubić Vila

Da li ste spremni za gubitak mlečnog zubića? Da li vam je došla Zubić Vila?
Kod nas je Zubić Vila relativno nova a da li treba da verujete u nju, svakako ćete sami odlučiti. Za svako dete je gubitak zubića neprijatno iskustvo, a priča o Zubić Vili pomaže da se lakše prebrode strah i tuga zbog izgubljenog zubića i da to veče ulepša snove! :).

Zubić Vila može da bude jedno lepo sećanje na detinjstvo i da postane vama i vašoj deci mala porodična tradicija.
Do kada će deca verovati u Zubić Vilu ne znamo, možete da se konsultujete sa Deda Mrazom... dok on postoji, postojaće i Zubić Vila ;)

"Kompletić za Zubić Vilu" će vam pomoći da vađenje zubića pretvorite u magiju!

 

Kompletić Za Zubić Vilu

"Kompletić za Zubić Vilu" sadrži:
- 1 Vilinska Vratanca, da vila može lakše da dođe
- 1 Vrećicu (za zubić, vilinsku prašinu, novčić i pisamce od Zubić Vile)
- 1 Staklenu flašicu (za zubić i možda urolano pisamce od Zubić Vile)
- 1 Mini pisamce
- 1 Vilinski prah

Vi ste, kao roditelji, najvažniji pomoćnici vaše Zubić Vile. Bez vas svakako nema magije, tako da imate veliku moć!

Kada izvadite mlečni zubić, možete ga staviti u vrećicu i ostaviti ispod jastuka da sačeka Zubić Vilu.

Ako se vašem detetu ne sviđa ideja da mu Vila pomera jastuk noću, zubić možete staviti u flašicu i sve zajedno staviti u vrećicu, negde gde mislite da je dobro mesto za Vilu, ili blizu Vilinskih Vratanaca kroz koja će Vila da dođe. Dete može da napiše pisamce Zubić Vili ili da joj nacrta nešto i da joj pokuca na Vratanca, da je obavesti da je zubić ispao.


Šta ćete napisati u pisamcetu umesto vaše Zubić Vile, zavisi isključivo od vaše mašte i od interesovanja vašeg deteta.

- Neke Vile u pisamcetu napišu da je zubić lep i čist i da samo nastavi lepo da pere zube
- Neke Vile napišu da su bile, ali da od nereda u sobi nisu mogle da pronađu zub, pa će ponovo doći sutra kada soba bude sređena
- Neke Vile napišu da zub nije bio čist i da moraju mnogo bolje zubi da se peru...

Ako već imate Vilinska Vratanca a nemate pisamca, ovde možete da preuzmete besplatnu šemu koverte i pisamca. Preuzmite ćirilični .pdf za štampu ili latinični ovde

Odaberite *svoj kompletić* i poželite Zubić Vili dobrodošlicu!

Naručite KOMPLETIĆ


*Kompletić se pravi po porudžbini, za izradu je potrebno 3-5 dana, javite nam na vreme!

 

 

 

Zubić Vile Nekad

Nekada davno, davno, u srednjevekovnoj Evropi, pojavile su se razne priče i sujeverja oko dečjih zubića. U Engleskoj su spaljivali mlečne zube kako ne bi proveli večnost u potrazi za njima u životu posle smrti. Kažu da su Vikinzi plaćali deci za zube. U norveškoj kulturi, dečji zubi su donosili sreću u borbi, a skandinavski ratnici su dečje zube, koje bi sakupili, nosili oko vrata, kao ogrlicu.

Sujeverje i strah od veštica je bio razlog za zakopavanje ili spaljivanje zuba. Smatralo se da veštica ima potpunu moć nad tom osobom od koje uzme zube. Tako je nastao i običaj da se ispali mlečni zub zakopa u zemlju pored kuće. Verovali su da će tako novi, stalni zub rasti na svom mestu i da će tako zaštiti decu od veštice koja zakopane zubiće ne može da pronađe.

Zubić Vile Danas

Kako je vreme prolazilo, tako su se priče i običaji menjali. Sve više ljudi je živelo u gradovima, pa se zakopavanje mlečnih zubića iz bašte preselilo u žardinjere i saksije za cveće.
Vremenom je zub iz saksije prešao pod dečji jastuk, a roditelji su ga, noću dok dete spava, uzimali i menjali za novčić ili neki slatkiš. Kako bi objasnili šta se desilo nastala je Zubić Vila i mnoga deca i danas rastu uz priču o njoj.
Ono što se do današnjeg dana nije promenilo je običaj ostavljanja dečjeg zuba u neku malu kutiju, flašicu, kesicu i sakrivanje istog u mrak neke fioke, verovatno zato što se i roditelji, kao odrasli ljudi, možda još uvek, plaše nekih veštica!

Sa druge strane, kažu da se prvi put priča o današnjoj Zubić Vili pojavila u Americi, još 1908. u novinskom članku kao savet mamama kako da olakšaju deci vađenje zuba.


Vaša deca će se svakako obradovati Zubić Vili i sitnicama koje će dobiti od nje, a zajedno ćete pamtiti sve te malecke, magične trenutke! Uključite maštu i zabavite se!

Ako ipak ne verujete u Zubić Vilu, nemojte to da kažete deci, a pogotovo ne nama! :)